VODOPAD SKAKALO

VODOPAD SKAKALO

Kada se govori o prirodnim bogatstvima Divčibara, svakako se ne može zaobići vodopad Skakalo. Jedinstven i predivan vodopad čiji se huk čuje još sa glavnog asfaltnog puta. U ovom delu Srbije jedan od najvećih i najgrandioznijih vodopada.

Vodopad Skakalo na Divčibarama je visok 30 metara. Formira ga reka Manastirica, a najviše vode se ovim vodopadom sliva tokom proleća ili tokom kišnih perioda.Nalazi se na 781 metar nadmorske visine.

Kako doći do vodopada?

Vodopad Skakalo nalazi se u neposrednoj blizini magistralnog puta Valjevo,Mionica-Divcibare. Skretanje za vodopad je jasno naznačeno i može se lako uočiti bez obzira iz kog pravca dolazite.

 

U nepsrednoj blizini skretanja za vodopad, možete parkirati bezbedno auto. Ali naša preporuka je da auto, a naročito veće putničko vozilo (kombi, autobus…) ostavite par stotina metara iznad skretanja za vodopad, pored česme sa pijaćom vodom, gde se ujedno nalazi i veliki parking prostor.

Odmah po silasku sa magistralnog puta sledi Vam prava avantura prilaska vodopadu. Napominjemo i upozoravamo da je silazak izuzetno težak i strm. Posebnu pažnju posvetiti ako vodite decu, morate ih dobro obezbediti i cuvati. Obezno sa sobom poneti štapove, ako ih nemate, naćete ih u šumi.

Ukoliko dolazite u većoj grupi preporučujemo da sa sobom ponesete uže, koje će Vam služiti kao gelender i pri silasku i pri usponu.

Osobe koje su u dobroj fizičkoj kondiciji mogu se bez problema spustiti i popeti.

Za obilazak vodopada birati da to bude lepo i sunčano vreme, a za avnturiste i ljubitelje ekstremnih sportova vreme je nebitno, aza njih je verovatno najlepše zimi. U tom period, kada su niske temperature može se bez problema penjati uz vodopad uz adekvatnu alpinističku opremu.

Ukoliko silazite sami poseban oprez i mere bezbednosti.

Kad stignete do njega, verujte da će se sva muka isplatiti, jer takve prizore nećete moći nigde više da vidite

Danas je vodopad Skakalo jedna od atrakcija Divčibara po kojoj je ovo mesto poznato svuda u Srbiji, ali i šire, a svi oni koji dođu u valjevski kraj na odmor ili izlet, obavezno posete i ovaj vodopad, pa makar iz daleka, da se uvere u priče o njegovoj nestvarnoj lepoti i o predivnim pejzažima koji ovaj vodopad okružuju.

Neka i vaša destinacija bude ovaj divni vodopad, onda kada vas put nanese u pravcu Divčibara ili Valjeva, jer su retka takva mesta na kojima možete uživati u lepoti, tišini i žuboru vode, kao što je to vodopad Skakalo.

 

GPS lokacija

44°8’17.22″N20°1’16.00″E

Nadmorska visina

781mnv

Visina vodopada

30 metara

 

   
   
   

 

By | December 5th, 2016|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment