RAFTING I AVANTURA KAJAKOM

RAFTING TAROM

Reka Tara nastaje spajanjem Opasnice i Veruše u podnožju planine Komovi. Njena ukupna dužina je 144 km, od čega je 104 kilometra toka u Crnoj Gori i 40km u Bosni i Hercegovini.

Kod Šćepan polja, rađa Drinu, spajajući se sa Pivom.

Sigurno ste čuli, reka Tara se zbog svoje čistoće naziva i ,,Suzom Evrope” — bez brige možete piti njenu bistru i ledenu vodu gde god da se nađete, u bilo kom delu toka.

Druga specifičnost vezana za Taru jeste da je kanjon ove reke dubok čak 1300 metara, što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u svetu, odmah iza čuvenog kanjona reke Kolorado u Americi. Od 1977. godine kanjon Tare je pod zaštitom UNESCO-a, a spada i u 25 najznačajnih svetskih prirodnih znamenitosti.

Flora i fauna ovog dela Balkana je ne samo retka, već i divlja, netaknuta i bogata, i predstavlja još jednu od značajnih odlika prelepih litica kanjona Tare i brzaka Drine. Flora reke Tare čuva brojne vrste biljnog sveta od vremena, te tako možemo naći pojedine vrste tercijerne flore iz ledenog doba.

Veliki deo kanjona Tare je obrastao četinarima, a najvažnije mesto među njima zauzima i crni bor, koji na pojedinim lokalitetima ima visinu i do 50 metara, starosti do 400 godina.

Divokozama je kanjon Tare prirodno stanište, kao i srnama i divljim svinjama. Tara je izuzetno bogata i ribom, a zabeležene su sledeće vrste koje žive u njenoj vodi: pastrmka potočara, mladica, lipljen, klen i skobalj.

Neverovatni biljni i životinjski svet Tare je je pokušao da preskoči most na Đurđevića Tari, između sela Budečevica i Trešnjica. Za ovo velelepno graditeljsko delo, odgovoran je jedan od najvećih graditeljskih stručnjaka Kraljevine Jugoslavije, Mijat S. Stojanović. Most je građen poznih 30ih godina, i bio je najveći drumski most od armiranog betona u Evropi.

PRIJAVITE SE

SMEŠTAJ

Svim našim gostima obezbeđujemo odličan smeštaj i hranu. Za jednodnevne ture obezbeđujemo hranu. Naš domaćin na raftingu Tarom je kamp DMD.

DMD kamp se nalazi četiri kilometra nizvodno od postanka živopisne Drine u predivnoj kotlini, dvadesetak kilometara od Foče u Republici Srpskoj. Opremljen je drvenim brvnarama za udoban smeštaj i spavanje gostiju, a za one koji to vole malo drugačije, postoji i mogućnost boravka u šatorima.
Kamp ima apsolutno sve što vam je potrebno: kuhinju (bez šporeta, naravno!), u kojoj se isključivo kuva na vatri. Sva jela su zgotovljena s ljubavlju za verne goste i za one koji su po prvi put tu. Na našem posve domaćinskom meniju možete pronaći meso, krompir pod sačem, pasulj iz kazana, jagnjetinu sa ražnja, sveže pastrmke na žaru (ako niste raspoloženi za crveno meso), i naravno paprikaš!

PRIJAVITE SE

RAFTING DRINOM

Krenite sa nama u osvajanje reke Drine. Početak spusta je ispod same HE,,Perućac’’, spust traje po dogovoru. Kilometražu i aranžman ugovaramo po vašem izboru. Spuštanje Drinom organozujemo gumenim čamcima sa motorom ili bez motora i kajavima koji su adaptirani tako da se svi mogu bezbedno spustiti bez obzira na nivo znanja vožnje. Obuka je kratka i jednostavna i sprovodi se na licu mesta. Drinom Vas spuštaju iskusni rafteri i kajakaši.

Takođe, po Vašem izboru možemo organizivati i razne obroke u toku pauze.

SKITAJTE sa nama……

Drina nastaje u Šćepan polju od reka Tare i Pive i  duga 345.9 km od kojih Bajinoj Bašti pripada 60 km. Kod Šapca Drina se uliva u Savu i predstavlja jednu od najčistijih reka Srbije.

 Drina je bogata vodom i kada su sušne godine. Bilo je godina kada se Drina ledila (1929,1942) u Perućcu, Lukovu i Krivom viru. Drina nikada nije bila plovna iako ima dosta vode zbog reljefa korita, a na teritoriji Bajine Bašte se nalazi i najduži pravac od Crvenih voda do Lukova od 5 km na inače jako ,, krivoj Drini’’.

Kanjon Drine čija je dubina 700-1000 m predstavlja drugi kanjon po ovom parametru u Srbji i Crnoj Gori posle kanjona Tare (1300 m) i treći u svetu posle kanjona Kolorada (1800) koji se nalazi u SAD.

PRIJAVITE SE

AVANTURE KAJAKOM

Krenite sa nama u Skitnju kajacima po Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Naše avanture vode po rekama i jezerima. Upoznajte sa nama Drinu, Ibar, Lim, Zapadnu Moravu, Tamiš, Zaovinsko jezero, Perućko jezero, Zvorničko jezero, Uvačko jezero, Ovčarsko-Kablarsko jezero…

Organizujemo i mini kajak-kanu expedicije u trajanju od 3-7dana od Visegrada do Bajine Baste.

prijavite se

VOĐA NAŠEG TIMA AKTIVNOSTI NA VODI;

SRETEN BILJIĆ

Višestruki državni prvak i dugogodišnji reprezentativac Srbije u kajaku na divljim vodama. Osvajač mnogobrojnih medalja na takmičenjima kako u Srbiji tako i u regionu.

Ucesnik 10 Svetskih prvenstava, 12 Svetskih kupova i osam Evropskih prvenstava. Kajakom se bavi od 2000 godine.

Strastevni zaljubljenik u vodu, siguran i samouveren vođa. Krasi ga dobro poznavanje gotovo svih reka i jezera u Srbiji. Svojim iskustvom i znanjem predstavlja pouzdanog partnera za skitanje po vodama Srbije.