Povlen je planina u Zapadnoj Srbiji koja se nalazi na tridesetak kilometara jugozapadno od Valjeva. Čine je više vrhova, od kojih su tri najvažnija: Mali Povlen (1347 mnv), Srednji Povlen (1301 mnv) i Veliki Povlen (1271 mnv). Pripada vencu Valjevskih planina koje su produžetak starovlaške visije i pružaju se zapadno od Valjeva ka ravnoj Mačvi. Lanac planina započinje Maljen, na koji se nadovezuju Povlen, Jablanik pa uporedo Bobija i Medvednik, a potom Sokolska planinaJagodnjaBoranja i na kraju se Gučevo strmo spušta ka Loznici.

Planine nisu mnogo visoke – najviša tačka lanca, Mali Povlen, dostiže do 1.347 metara – ali su teško prohodne. Guste šume i duboki rečni kanjoni nevoljno propuštaju uzane i krivudave puteve koji vode do malih i pod šumom prikrivenih zaselaka. Kod kanjona Trešnjice pod Povlenom nastanio se beloglavi sup kojem je to, uz kanjon reke Uvac, jedini pouzdan azil na ovim prostorima.

Mali povlen

Veliki povlen

Srednji povlen

Šta videti i obići na Povlenu?

Mesto odakle je najbolje krenuti u sktanje Povlenom je Planinarski dom,,Povlen’’, jer se on nalazi u centru dešavanja i mesto gde se može sigurno parkirati auto, ručati i prespavati.

Šetne staze na Povlenu

Povlen obiluje sa ogromnim brojem pešačkih staza i svaka od njih ima svoju draž i svoju lepotu. Opisaćemo Vam neke od njih, dočarati lepote prirode i upoznati sa kulturno-istorijskim obeležjima koji se mogu videti na pojedinim stazama. Uživajte i naravno pridružite nam se u istraživanju novih predela i staza na Povlenu.

Planinarski dom “Povlen”

Parking prostor ispred doma