O planini Povlen, njegovoj istoriji, geografiji, biljnom i životinjskom svetu do sada je ispisano dosta stranica knjiga, blogova i vodiča.
Planinarske staze, uređenje i obeležavanje nisu baš na zavidnom nivou. Za početnike može predstavljati ozbiljan problem, a za malo iskusnije i profesionalce nije od nekog značaja. Među planinarima Povlen je dosta poznat i često je posećen, ali za obične ljude i početnike u planinarenju ili bilo kakvoj fizičkoj ili turističkoj aktivnosti on je potpuna nepoznanica.

Planina Povlen nalazi se na nekih 40-tak kilometara od Valjeva i do njega se može stići iz više smerova. Jedan je dobar i preporučljiv, a to je iz pravca Valjeva ka Debelom Brdu i Bajinoj Bašti, a drugi smer je preko sela Lelić i istoimenog manastira, na putu za Taorska Vrela i selu Taor.
Svakako preporučujem dolazak dobrim asfaltnim putem do Debelog Brda, a odatle, od spomenika narodnom heroju Živanu Đurđeviću se pruža pogled na masiv Velikog Povlena i njegovih obronaka.
Za početnu tačku obilaska Povlena preporučujem planinarski dom ,,Povlen’’ koji je nekih nepunih 2km udaljen od D.Brda i lako se stiže dobrim makadamskim putem.
UPOZORENJE:Zimi, naročito kada ima snega na putu automobil ili bilo koje drugo prevozno sredstvo ne ostvljati van asfaltnog puta. Nislučajno ne pokušavati ići ka domu ili silaziti sa asfalta. U toku snežne vejavice možete ostati zavejani danima na lokalnom putu, čak vam ni meštani ne mogu pomoći.
Ukoliko je sneg rasčišćen na makadamskom putu ka domu, a dan sunčan i topao (duva vetar jugo) ni tada ne silazite sa asfalta, propašče vam auto u snegu i bićete u velikom problemu.

PRILIKOM SNEŽNIH PADAVINA NIKAKO AUTO NE OSTAVLJAJTE VAN ASFALTNOG PUTA

U toku prolećne, letnje i jesenje sezone možete bez problema se uputiti ka planinarskom dom i odatle krenuti u pohode Povlenom.

Planinarski dom,,Povlen’’ zadnjih godina i nije sigurno mesto gde će te uvek moći da svratite. Rade kako oni kažu: ,,samo po najavi’’bez obzira da li je to vikend ili neradan praznični dan. Nažalost to je i jedini objekat na samom Povlenu u kojem se možete okrepiti. Ujedno tu se i može prespavati. Pored doma smeštaj možete potražiti u seoskom domaćinstvu koje je na par stotina metara udaljeno od doma. Ostali najbliži smeštaj na Povlenu nalazi se na Debelom Brdu.

Šta obići na Povlenu?

Povlen je blaga planina i preporučuje se za sve uzrasne kategorije, bez obzira na pol. Bitno je da ste zdravi da vam nadmorska visina neće doneti probleme.Svakako se prepuručuje šetnja vrhovima Povlena.
Prvi i najbliži vrh, a možda i najteži nalazi se na par stotina metara iznad planinarskog doma, staza je obeležena i za nekih 20 minuta laganog hoda sa pauzama stiže se na Veliki Povlen i nadmorsku visinu od 1247mnv. Sa ovog vrha pruža se predivan pogled na Valjevske i Bosanske planine, Taru, Zlatibor, Durmitor…
Ukoliko ne želite da se vratite istim putem preporučujemo da šetnju nastavite grebenom V.Povlena. Staza je markirana, ali je dosta neravna i ide preko kamenih hridi pa se preporučuje dodatni oprez. Nemojte se izvirivati na ivice grebene, jako je opasno o možete se poklizati…. Zmije su domaćini na planini, pa se tako i ponašajte, neće vas dirati, ozuzev ako im vi ne narušite njihovo okruženje i obavezno najavite vaš dolazak, lupkanjem štapom svremena na vreme od kamen.

Pored Velikog Povlena preporučujem obilazak Srednjeg i Malog Povlena, kao i priprodne atrakcije Ploče, koje su smeštene ispod Srednjeg Povlena.
Izvora pijaće vode ima u izobilju i svi izvori su pitki. Planinarske staze i putevi su oučljivi i teško da se možete izgubiti. Pored gore navedenih vrhova za obilazak, za one koji žele da uživaju u Povlenskim livdama preporučujem stazu koja vodi do Bedema, kružna staza od planinarskog doma, Bedema, reke Trešnjice i ponovo planinarski dom. Takođe, atraktivna je i zanimljiva staza koja vodi oko Malog Povlena, silazi ka reci Skrapež, a potom staza vodi dobrim putem desno ka planinarskom domu. Ukoliko osetite da vam je malo možete pre odvajanja za dom skrenuti ka Bedemu i sa druge strane prići domu.
Ukoliko vam sve ovo učini komplikovano i teško slobodno nas kontaktirajte i dobićete željene informacije a možemo vam ponuditi našae usluge