Gvozdaćke stene predstvljaju jednu tipičnu krašku planinu smeštenu u zapadnoj Srbiji. Pripada Dinarskom vencu.Smeštena je u trouglu dva magistralna puta: Valjevo- Rogačica (Bajina Bašta) i Ljubovija- Rogačica (B.Bašta). Okružen Valjevskim planinama (Povlen, Jablanik, Medvednik), Azbukovačkim planinama (Bobija) i malo daljom komšinicom Tarom.

Malo je ovakvih predela koji se zavole na prvi pogled. Njeno prisustvo u Zapadnoj Srbiji je vidljivo sa skoro svih okolnih i daljih planina. A pogled sa nje doseže do Durmitora i planina Istočne Bosne. Ime je dobila po istomenom selu Gvozdac, koje je smešteno na južnim padinama planine, okrenuto ka reci Drini i pogledom na planinu Taru. Ispod same planine, u njenoj utrobi izvire Gvozdačko vrelo, koje kasnije formira Gvozdačku reku. Vrelo izvire gromoglasno i kamene gromade, oko njega se tresu i deluje malo zastrašujuće za one koji prvi put dolaze.

Kako stići i pronaći Gvozdačke planine i Gvozdačko vrelo

Do Gvozdačkih stena lako se stiže i mala je verovatnoća da se izgubite, izuzev ako su vremenske prilike loše. Najlakše se stiže krećući se magistralnim putem Valjevo- Bajina Bašta. Preporućujemo da polazne tačke budu na tri mesta u zavisnosti koju stazu i šta želite obići. Najstariji prilaz je sa Vinčinih Voda gde se iz pravca Valjeva kada dođete na prevoj, skrenete desno i pratite putokaz za Grčić, Zapolje i Trešnjicu.
Drugi prilaz, naša preporuka, nalazi se par kilometara napred, takođe na prevoju i raskrsnici puteva, kod jedine kuće ujedno i prve, nakon Vinčinih Voda. Kuća se nalazi sa desne strane i odmah iza kuće nalazi se novoprobijeni put, makadamski sa crvenom zemljanom podlogom. Taj put će se na koti 1104mnv sastati sa putem koji ide od Vinčinih Voda.

Opisaću ukratko dve varijante obilaska Gvozdačkih stena, jedna je sa gornje strane, a druga varijanta je obilazak ispod stena i sam izlazak na stene.
a) Vidikovci Gvozdačkih stena. Ima ih ukupno šest i sedmi je malo dalje:
1. Crvena Stena 1198mnv,
2. Pogled 1150mnv,
3. Svilena Stena 1231mnv,
4. Sokolina 1225mnv,
5. Velika stena 1186mnv,
6. Kurtinjača 1212mnv i
7. Crvena stena1174mnv smešten iza Severskog polja.

Na osnovu ovog pregleda kartografski postoje dva vidikovca pod imenom Crvena Stena, prvi (red.br 1 je prvi do magistralnog puta i on je najdominantnija tačka na celom vencu Gvozdačkih stena, drugi se nalazi na kraju venca i sa njega se pruža pogled na Azbukovicu i tok reke Drine, kao i na susednu Bosnu.

Ono što treba posebno naglasiti staze i vidikovci nisu obeleženi i radi vaše orjentacije poželjno je imati neki GPS uređaj.

Put vodi preko Jelovika i mi vam preporučujemo da vozilom krenete do vidikovca Pogled. Od asfalta do vidikovca Crvena stena ima nekih 15 min vožnje, čim izađete iz šume na proplanku ukazaće vam se livade sa leve i desne strane. Tu se privremeno parkirajte i levo uskim putićem krenite ka masivu koji se nazire u šumi. Velika stena od puta udaljena je nekih 250-300m. Pogled je fantastičan. Istom stazom vraćate se na glavni put i nastavljate vožnju do prve raskrsnice u šumi, tu se nalazi vidikovac Pogled, udaljen 50 tak metara od puta. Put koji vodi na dole silazi niz Gvozdčke stene i spaja se putem koji ide sa Gmile Prisjeke i vodi do sela Gvozdac. Vi dalje nastavljate vožnju i na drugoj raskrsnici na koti 1104mnv kod prve kuće ostavite prevozno sredstvo. Levo put nastavlja ka Trešnjici i Grčiću, tim putem vratiće te se nazad. Vaš prvi ozbiljniji cilj odatle je uspon na Svilenu stenu, najviši vrh Gvozdačkih stena, staza vodi preko livada, pod konstantnim usponom i izlazi na stari šumski put. Svilena stena vam je stalno na oku. Tim putem idete nekih 100-nak metra i skrećete u levo pravo na vrh. Šta se vidi, saznaće te sami…Dalje staza vodi grebenom i ima naznaka da je kao neko prošao, uska, jedva uočljiva stazica desno vodi do najstenovitijeg vidikovca Sokolina, prateći dalje stazu dolazite do livada i vikend kućica. Iza tih kuća staza vodi do Velikih stena, amalo dalje do Kurtinjače. Mi vam preporučujemo da tu izađete na makadamski put i desno skrenete na povratak nazad. Pešački krug dugačak je nekih 12km.

 

b) Druga staza je dosta duža i fizički je zahtevnija. To je ustvari kružna staza oko Gvozdačkih stena. Polazak je u mestu Gmila Prisjeka gde možete i parkirati vozilo. Odmah iza kafane u smeru ka B.Bašti sa desne strane silazi uski asfaltni put, tim putem idete nekih 300 m i skrećete desno dobrim makadamskim putem, koji vodi ispod Crvenih stena ka selu Gvozdac. Predeli kojima ćete proći zaista su prelepi i nestvarni. Pratite uvek glavni makadamski put i držite se desno sve dok ne dođete do velikog ribnjaka.
NAPOMENA: Ne skrećite desno ka ribnjaku, vlasnik ima opasne kučiće. Ako želite da svratite javite se sa puta prvo i čekaj te dozvolu od vlasnika.
Kroz njegov ribnjak prolazi Gvozdačka reka koja pravi božanstvene slapove i toliko je bučna da se čuje nadaleko. Nastavite kretanje dalje putem. Prođete prvo raskršće (put vodi do vodenice i dalje nastavlja ka jednom od puteva i putića za izlaz na vrhove Gvozdačkih stena). Vi nastavljate dalje i kod prve kuće skrećete desno, odvajate se od glavnog puta. Nakon nekih 500m stićete na vrelo Gvozdačke reke. Slobodno istražite okolinu.Vraćate se nazad na glavni put. Kuća sa leve strane na koju izlazite bavi se seoskim turizmom i organizuje ishranu posetilaca uz prethodnu najavu ili ako imate sreće da već imaju nešto spremljeno (manja grupa). Put dalje vodi uz brdo ka zaseoku Krstići i izbija na proplanak gde se nalazi raskrsnica puteva, vi se držite uvek desnog puta i pogleda na Gvozdačke stene. Od tog proplanka kreće konstantan uspon sve dok ne izađete na gornji put iza Gvozdačkih stena koji vodi, levo ka Trešnjici, desno ka magistralnom putu. Vi idete desno i prvi vidikovac sa puta koji se vidi je Kurtinjača, dalje znate iz prethodnog opisa. Na vama je da odlučite da le se vraćate putem ili će te grebenskim stenama nazad. Bitno je da kod kote 1104 skrenete desno i nastavite pravo putem. Ima dosta da se hoda do magistrale, pa vam preporučujemo kad prođete putem u visini Crvene stene, nastavite jošnekih 600-700metara do prvih betonskih bandera, tu skrenete niz livadu prateći bandere, desno, ulazi se u šumu i nakon 15 minuta hoda nizbrdo dolazite na polaznu tačku Gmilu Prisjeku. Ako ovu prečicu i stari čobanski putić ne pogodite, nastavite kretanje glavnim makadamskim putem do magistrale i onda desno magistralnim putem do odredišta.

 

…IZGUBI SE U PRAVOM SMERU…