Durmitor je planina izuzetne lepote, spada u prirodna remek dela. Obiluje planinskim vrhovima i brojnim ledničkim jezerima, okružen je bogatim četinarskim šumama. Brze i bistre reke plnine Durmitora stvaraju predivne kanjone i klisure, među kojima se posebno ističe kanjon reke Tare. Bogata flora i fauna kao i kultuturno nasleđe Durmitora privlače mnoge ljubitelje prirode iz celog sveta. Zbog svoje lepote i netaknute prirode, planina Durmitor sa okolnim predelima, proglašena je nacionalnim parkom 1952. godine.
Planinski masiv Durmitora se nalazi na severozapadu Crne Gore i čini ga prostrana visoravan (na 1.500 metara nadmorske visine), ispresecana dubokim kanjonskim dolinama, natkrivena planinskim vrhovima od kojih je čak 48 visoko preko 2.000 mnv.
Veruje se da planina, najverovatnije, ime dobila od keltske reči dru-mi-tor što u prevodu znači „voda sa planine’’.
Oštri vrhovi i grebeni čine ga idealnim mestom za planinarenje zimi i leti. Kružni put oko njegovog ruba dugačak je svega 90 km. U tako relativno malom području masiv Durmitora, ima 48 vrhova iznad 2000mnv, od čega 40 preko 2100mnv, 27 preko 2200 mnv, 18 preko 2300 mnv, 7 preko 2400mnv i samo jedan preko 2500 m (Bobotov Kuk 2523mnv).
Na istom tom području ima 17 jezera iznad 1400 mnv, od čega 11 iznad 1500 mnv, 9 iznad 1600 mnv, 4 iznad 1700 mnv, dva iznad 2000mnv (Zeleni vir i Miloševa lokva), a najdublje je Crno jezero (49 m). Na istom tom području ima 27 markiranih i 12 nemarkiranih staza. Markiranih staza ima preko 2000 km a prolaze kroz sve delove Durmitora i otkrivaju sve lepote ovog nacionalnog parka. Posebnost Durmitora je u lepoti raskošnih planinskih pejzaža, u osvajanju visina od kojih zastaje dah i s čijih vrhova se pružaju fantastični pogledi na udaljene horizonte kanjona Pive i Tare, te najviših planina Albanije, Srbije i Bosne (Prokletije, Kopaonik i Zelengora).

Prilikom izbora odeće i opreme za boravak na područiju Durmitota mora se imati u vidu da je ovo planinski kraj koji karakterišu ekstremni klimatski uslovi, nezavisno od godišnjih doba. Zbog toga sledeći predmeti su poželjni za planinske šetnje, a neophodni za planinske ture: mali ranac do 30l u kojem treba da imate bar 2l vode, neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće, trek pantalone, duboke trek cipele , trek štapovi, aktivni veš dugih rukava, polar dukserica, nepromočiva jakna (soft shell), naočare za sunce i krema za sunčanje, šešir ili kačket.

NIKADA SE PO PLANINSKIM VRHOVIMA DURMITORA NE KREĆITE SAMI, VREMENSKU PROGNOZU DOBRO PROSTUDIRAJTE ILI SE RAPITATJTE SE KOD LOKALNOG STANOVNIŠTVA…NA POHODE IDETE ISKLJUČIVO ZDRAVI…ANGAŽUJTE ISKUSNE VODIČE…IMAJTE KVALITETNU OPREMU…
DURMITOR JESTE PRELEPA PLANINA, ALI PLANINA KOJA GREŠKE NE PRAŠTA…

PLANINARSKA STAZA: SAVIN KUK (2313mnv)
Ski centar (podnožje)- Savina voda- Savin Kuk

Savin Kuk (2313 m) je jedan od najlepših, najprepoznatljivijih i najfotografisanijih, naravno i najposećenijih vrhova Durmitora. Savin Kuk je deo neprevaziđene panorame nad Crnim Jezerom (1416 m). Savin Kuk je jedan od najposećenijih vrhova jer žičara staje samo stotinak metar ispod vrha, blizu Savine Vode. Žičara je deo Durmitor Ski Centra. Ime Savin Kuk vrh je dobio po Rastku Nemanjiću. Njegovo duhovno ime bilo je Sava, a proglašen je svecem (Sveti Sava). Često je posećivao Durmitor i Savin Kuk. Kažu da mu je to bio omiljeni vrh. Po legendi, izvor Savina Voda (2212 m) je nastao zahvaljujući čudu Svetog Save, koji je štapom ispisao krst po zemlji i voda se pojavila. Svake godine, na Ilindan – 2. avgusta, ljudi se penju do izvora u nadi da će im voda doneti sreću, zdravlje i mir. Voda se stavlja u flašu i čuva do naredne godine. Ova voda se koristi kao neka vrsta zaštite od loših uticaja. Staza do samom vrha, napravljena je još početkom dvadesetog veka za izlazak crnogorskog Kralja Nikole prvog. Osim toga, ovaj vrh je privlačan i zbog legende o Savinoj vodi, za koju se tvrdi da je lekovita. Na nepunih pet kilometara od centra Žabljaka, nalazi se ski centar Savin Kuk

U daljem tekstu opisaću neka zapažanja tokom uspona na vrh Savin Kuk i upoznati vas sa nekim karakteristika ovog planinskog masiva.

Početna tačka ovog uspona počinje na startu ski lifta (1456 mnv). Ispred žičare imate fin i uređen parkin prostor. Ukoloko ne želite da pešaćite od podnožja ka vrhu, na usluzi vam se nalazi ski lif, čija se cena iz godine u godinu povećava.Cena za 2019 godinu je 8 eura za odrasle, za grupu preko 20 lica, cena je 6 eura, plus boravišna taksa, ako vas nađu iznosi 2 eura.

Najbrži i najlakši način izlaska je već opisanom žičarom, sa dva presedanja, do Savine vode, a odatle nekih 800m pešaka ozlazite na vrh Savin Kuk. Ukoliko krenete od podnožja očekuje vas prava avanura i kondiciranje na konstantnom usponu. Staza do vrha je dobro uređena i obeležena.Jednim svojim delom ide pored ski staze, pa usput možete uživati i videti kuda se tokom zimskih meseci skija. Ako dobro zabacite glavu u nazad, videćete predivne predele i vrhove Šljemena. Izlaskom na plato oznad Savine vode otvara vam se pogled ka ostalim durmitorskim vrhovima, kao i na dolinu Žabljaka. Možete, takođe uživati u hrabrosti biciklista i paraglajdera jer im je odavde poletna staza za krstarenje Durmitorom.

Nakon predaha i fotografisanja na proplanku staza dalje vodi u desno savlađujući strmi uspon idući u cik cak. Pešačeći nekin 15 minuta, laganog hoda izlazite na vrh Savin Kuk, odakle se pruža veličanstven pogled na citavu teritoriju Durmitora, Žabljaka i regiona. Spust sa vrha je lagan i nije težak. Posebnu atrakciju predstavlja povratak ski liftom, koji se strmoglavo spušta ka podnožju ski staze.

Dobro se informišite o trenutnim prilikama na Durmitoru, pratite vremensku prognozu, osluškujte planinu i budite strpljivi….

 

IZGUBITE SE U PRAVOM SMERU